Denna nyhet är äldre än 6 månader

Äntligen gemensamma fysiska anläggningsdagar över hela landet

Under hösten genomfördes gemensamma anläggningsdagar för forumet. Dessa inleddes med en nationell anläggningsdag för att därefter fortsätta ute i de fem regionerna.

Nationell anläggningsdag med temat ”Hållbar transportinfrastruktur”

Eskil Sellgren, sammanhållande för anläggningsforums sekretariat, pratade om det kommande gemensamma arbetet som nu går in i en ny fas. Samverkan är nödvändig, underströk han, och det bygger på tillit! 

Under hösten beslutades om en ny transportinfrastrukturplan med investeringar i mångmiljardbelopp de kommande åren. Trafikverkets generaldirektör gav sin bild över hur vi tillsammans i branschen ska lyckas genomföra den.

Givetvis var framtida samverkan en bärande punkt för dagen. Det är tillsammans som är förutsättningen att lyckas realisera kommande nationell plan.  Men, då behöver parterna vara överens om hur en konstruktiv samverkan ska utformas.

Trafikverkets långsiktiga ambition är att vara ett självklart val för leverantörerna på marknaden.  Därför har Håkan Broman, Trafikverkets chefsjurist fått i uppdrag att i dialog med parterna hitta former för hur vi bättre kan fokusera på konstruktiva vägar framåt, där vi gemensamt fokuserar på affären och branschens utveckling.  Trafikverkets vilja är hög och dialoger pågår med de högsta ledningarna hos Trafikverkets leverantörer.

Alla parter är överens om den enda vägen framåt är att hitta former som ger bästa utdelning på gemensam samverkan. Under första kvartalet 2023 kommer dessa att formuleras. 

 

Regionala anläggningsdagar

Med start den 21 november genomfördes de Regionala anläggningsdagarna i forumets fem regioner.

Regional anläggningsdag i Stockholm

Stefan på scen framför en stor skärm med presentation.
Stefan Lindgren, Trafikverket, berättade om Trafikverkets tankar kring en fossilfri arbetsplats. 

Det var Stockholm som var först ut en måndag och som helgen innan drabbades av ett rejält snöoväder. Tappra deltagare som tagit sig ut i snödrivorna fick delta i ett hybridarrangemang där dagen fick ställas om till ett kombinerat digitalt och fysiskt arrangemang.

Temat för dagen var Hållbarhet – en gemensam angelägenhet. Programmet belyste bland annat SL/Trafikförvaltningens omställning till en fossilfri kollektivtrafik i Stockholm. Likaså presenterades Trafikverkets tankar kring arbetet mot en fossilfri arbetsplats.

Ett annat perspektiv på hållbarhet var den sociala och ekonomiska vinkeln. Ekobrottsmyndigheten berättade om problematiken kring ekobrottslighet och det arbete som pågår för en renare bransch.

– Det blev trots omständigheterna en bra dag, reflekterar Åsa Löfgren, ordförande i "Anläggningsforum Stockholm". Nu hoppas vi kunna fortsätta vår regionala branschsamverkan även kommande år men i en annan form. Vi kommer träffas i en mindre grupp med representanter från Innovationsföretagen, Byggföretagen och Trafikverket i början av 2023 för att se hur vi ska ta vidare det regionala samarbetet.

 

Regional anläggningsdag Syd

Hur går man ut ur en förhandling där båda känner sig som vinnare? Det gav Lars-Johan Åge, exempel på. Han är en av världens främsta forskare inom förhandling. 

Med fokus på samverkan samt en inspirerande föreläsning om hur man kommer överens.

God samverkan är grunden för vår möjlighet att genomföra våra uppdrag.  Vi fick lyssna till  goda exempel från projekt vi genomfört tillsammans. Dessutom deltog Lars-Johan Åge, professor och ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, även utbildad i förhandling på Harvard Law School, och ansedd som en av världens främsta forskare inom förhandlingsområdet, om hur man kan gå in i en förhandling med fokus på ett resultat där ingen av parterna känner sig som förlorare.

– Nu hoppas vi kunna fortsätta vår gemensamma samverkan här i syd genom att parterna fortsätter träffas, att vi i dialog fortsätter utveckla varandra och öka kunskapen om varandras utmaningar och vardag och att vi alla tar ansvar utifrån från våra respektive roller och ansvarsområden säger Dennis Andersson, som under året varit regional ordförande för "Anläggningsforum syd". 

 

Regional anläggningsdag Nord

Hög takt kräver tanke – gör rätt för att lyckas!

Det händer mycket de kommande åren i landets nordligaste del. Det var fokus för den regionala anläggningsdagen i Nord. På programmet stod både H2GS som berättade om sitt kommande bygge av stålverk i Boden, ett stålverk som ska producera fossilfritt stål. One Partner Group talade om hur de arbetar med rekrytering till pågående och kommande satsningar. Dessutom berättade även här Skattemyndigheten om sitt arbete mot ekonomisk brottslighet.

– Det har varit ett givande år, säger Staffan Ökvist, som varit ordförande för forumets nordliga del. Jag vet att vi kommer fortsätta med  branschsamverkan och god dialog mellan parterna, både via etablerade forum direkt med respektive leverantör  men också inom varje segment via Byggföretagen och Innovationsföretagen. Vi har många gemensamma utmaningar inom vår geografi och dessa utmaningar löser vi bäst tillsammans och i samverkan. Jag uppmanar också till initiativ till dialog från alla parter så att vi tillsammans snabbt fångar utmaningar vi identifierar.

 

Hur kan vi kommunicera med varandra så att vi tillsammans kan uppnå projektmålen och skapa förutsättningar för god samverkan och därmed bättre arbetsklimat i branschen? Vi fick tips och råd av Fredrik Bergfeldt, COWI. 

Regional anläggningsdag Väst

Samverkan med hänsyn till hållbarhet för människa och miljö.

Det pågår mycket inom region Väst de närmsta åren med stora möjligheter för alla aktörer inom branschen. Årets fokusområde var därför man på bästa sätt tar tillvara på dessa möjligheter – i samverkan och med hänsyn till hållbarhet för människa, miljö och affär.

Grunden i varje projekt är ett sunt arbetsklimat från start till slut och som ger ett arbetsklimat för framdrift och mer väg och järnväg för pengarna. På programmet stod bland annat Kommunikation i projekt – en förutsättning för samverkan. Fredrik Bergfelt från Cowi tog oss med på en resa där han tillsammans med åhörarna diskuterade hur mana ska nå en god kommunikation för att finna gemensamma målbilder och skapa förutsättningar för god samverkan och därmed bättre arbetsklimat i branschen.

– Det har varit ett intensivt år med givande diskussioner som jag och Lillan Brunbäck haft som ordförande. Exakt hur det ska tas vidare diskuteras med parterna i början av året, men uppfattningen är att våra forum och anläggningsdagen är givande för oss alla i branschen, reflekterar  Stein Kleven, ordförande för "Anläggningsforum Väst".

 

Regional anläggningsdag Mitt

En dag med hållbarhet på agendan

En kylig decemberdag samlades ett 50-tal aktörer för att ta del av Mitts regionala anläggningsdag. Programmet bjöd bland annat på ett tänkvärt inslag av Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet som berättade om projektet "Fossilfri Bygglogistik". Hon menade att förutsättningarna för en bättre och en hållbar bygglogistik finns, bara aktörerna går ihop och ser över hur man gemensamt ska åstadkomma det redan från början. Även om det kräver mer arbete och planering från början, vinner man bland annat minskade utsläpp och lägre kostnader.

Ett annat perspektiv ur hållbarhet är det sociala och ekonomiska perspektivet. Vad är arbetslivskriminalitet och hur kan vi gemensamt jobba förebyggande inom detta område?  Ekobrottsmyndigheten berättade om problematiken kring ekobrottslighet och där ett arbete nu pågår för en renare bransch. Kanske det också har blivit mer aktuellt nu då fler internationella aktörer är och blir involverade i projekten. 

– Det var mycket inspirerande att få erbjuda ett program med frågor som är gemensamma och angelägna för oss alla, säger Jörgen Eriksson, som under året har lett arbetet i Mitt i egenskap av ordförande. Nu ser jag framför mig att vi ska hitta former för fortsatt samverkan mellan parterna. Det är något som är angeläget för oss alla – att kunna mötas på fler arenor än inom projekten. Det ger oss tillfälle att höja blicken och fokusera på andra väsentligheter än de just i stunden. Det skapar möjlighet till bättre framdrift i våra olika projekt.